电梯直达 跳转到指定楼层
单选投票, 共有 71 人参与投票
84.51% (60)
15.49% (11)
您所在的用户组没有投票权限
user32598601 新手级乐迷 发表于 2014-3-15 18:13:38
喜欢她的爆发力!和声音
ericentral_6132 进阶级乐迷 发表于 2014-3-18 21:29:28
兩者難以比較,原唱是渾然天成,紫棋是技藝高超,以音域寬廣是紫棋勝,以完整性是原唱好,以新鮮感是紫棋好,以原創精神是ALICIA KEYS優,單純以歌聲,就是咸魚青菜,各有所好了。
當然,在投票上我給了紫棋,因為我有更大的機會可以聽到她唱現埸。
ts_leong 进阶级乐迷 发表于 2014-3-19 06:50:43
转载香港某位网友的意见:

網上有啲人將GEM嘅fallin同AK姐原唱版比較,但其實係冇可比性。

AK姐嘅原唱live版有一個重要原素,就係和聲,可以講佔首歌三分一。尾段AK姐會交俾和聲三人組主唱,佢玩下鋼琴伴奏同加一啲即興。咁勁嘅和聲芒果台唔可能有,而且咁做可能唔啱我歌嘅比賽形式。所以GEM係由頭唱到尾,但係都加咗D即興。

編曲方面樂器好唔同,原曲係鼓結他琴。我歌都有但重多咗管弦樂,唔知係咪芒果台意思要加管弦落去,咁華麗嘅嘢一加落首soul曲風格大變。

當係新歌聽同欣賞GEM妹妹嘅唱功算啦。
ericentral_6132 进阶级乐迷 发表于 2014-3-19 13:47:31
ts_leong 发表于 2014-3-19 06:50
转载香港某位网友的意见:

網上有啲人將GEM嘅fallin同AK姐原唱版比較,但其實係冇可比性。

完全同意。目前gem最大的問題,是霸氣! 但這也是她在舞台上的亮點。
希望她在比賽完結後,多作一些像莫文蔚如果沒有你的歌曲,不要被名利掩蓋,努力成為國際歌手!
user26661138 初学级乐迷 发表于 2014-3-31 12:37:44